Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

7 Σεπ 2010

Θεατής στη "Καντίνα" των Τσιώλη,Καπλανίδη

Στη κινηματογραφική “Βαβυλωνία” του Δημ.Βυζάντιου, ο αστυνόμος (Ηλίας Λογοθέτης), παλεύει ανάμεσα στο caso pensato ( εκ προμελέτης ) και το caso accidente ( εξ αμελείας) ,να εφαρμόσει το νόμο και να βάλει τάξη ανάμεσα στο συνονθύλευμα απ΄ όλες τις ράτσες των Ελλήνων, στη ταπεινή λοκάντα στ' Ανάπλι (Ναύπλιο) της εποχής του Καποδίστρια, χαρτογραφώντας το ελληνικό αλλαλούμ των αρχών του 19ου αι.
Στη “Καντίνα”ο Σταύρος Τσιώλης (σενάριο) και ο Σταύρος Καπλανίδης (σκηνοθεσία) στήνουν το Φίλλιπο το καντινιέρη (Αλέξανδρος Λογοθέτης) play maker στο παρουσιαζόμενο ελληνικό σουρεάλ του 21ου αι.
Σαν να μην άλλαξαν πολλά από την εποχή του νεοσύστατου Ελλ.Κράτους, το ίδιο αλλαλούμ σκιαγραφείται από τους χαρακτήρες που παρελαύνουν, στην πάνω σε καταπατημένη δημόσια έκταση, στημένη καντίνα, που τη φωτίζει το κλεμμένο από τη ΔΕΗ ρεύμα, από το παρακείμενο στύλο.
Εικόνα γνώριμη όσο και χαρακτηριστική η ''Καντίνα” του ελληνικού κίτσ ,της μικροκομπίνας ,της βασιλεύουσας λαμογιάς ,της κουτοπονηριάς.
Δεν λείπει το συναίσθημα, αρκετές ευαίσθητες στιγμές θα εξελιχθούν, ενώ το γέλιο φτάνει ως προϊόν έξυπνου λαϊκού χιούμορ, όσο και αυτοσαρκασμού.
Χωρίς περιττά φτιασιδώματα ,έντονο promotion ( που ωστόσο γίνεται ορατή η απουσία του), η “Καντίνα “ πολύ απλά μπορεί και να διασκεδάσει και να προβληματίσει το θεατή, που δεν θα χαλάσει άσκοπα τα 90 περίπου λεπτά της διάρκειάς της.
Θα προβάλλεται έως 9 Σεπ στο Αττικόν και μετά θα γυρίσει το Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Ελπίζω η διανομή να φροντίσει να προβληθεί και στην επαρχία.

Υ.Σ - Αλέξανδρε ! Πολύ μαρσάρισμα στους ...Καλαματιανούς, μα πολύ μαρσάρισμα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου