Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

24 Νοε 2010

Αντιπεριφερειάρχης με ‘’δόσεις’’ … για τους ‘’μικρούς’’μας φίλους

Σχολιαζόμενο άρθρο : http://www.patris.gr/articles/190812/124297

Στις 12 Νοεμ 2010 άρθρο του Δημ. Μπογδανίδη της εφημ. Πατρίς του Ηρακλείου με τίτλο ‘’Πονοκέφαλος για Αρναουτάκη-Κουράκη η κατανομή των πολιτικών αξιωμάτων’’ μεταξύ άλλων μετέφερε μια πιθανή κατανομή των θέσεων ευθύνης εκτός των εκλεγμένων γεωγρ. αντιπεριφερειαρχών.
Για τη θέση του προέδρου του περιφ. συμβουλίου φέρεται ως φαβορί ο Κος Σαρρής πρώην υπουργός από το Ηράκλειο.
Για τις τρεις θέσεις  ‘’κλειδιά’’ θεματικών αντιπεριφερειαρχών φέρονταν στις προθέσεις του Κου Αρναουτάκη :
<< …Μαζί με τους κ. Κουκιαδάκη, Καστρινάκη, Λιονή και Βουλγαράκη θα τοποθετηθούν ακόμη τρεις ‘θεματικοί” αντιπεριφερειάρχες. Σίγουρα ο ένας θα είναι από το Ηράκλειο, ο άλλος από τα Χανιά και μάλλον κυκλικά ένας από Λασίθι-Ρέθυμνο. Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος θα είναι από το Ηράκλειο για να είναι κοντά με τον περιφερειάρχη.>>

Οι θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών μαζί με το χαρτοφυλάκιο που τις συνοδεύει πρέπει να θεωρούνται και οι θέσεις κλειδιά για την ανάπτυξη στο νέο ‘’Καλλικρατικό τοπίο ‘’
Όπως το άρθρο αναφέρει ( και μάλλον όχι τυχαία) μία θέση περισσεύει για τους  ασθενείς της ανάπτυξης στη Κρήτη Ρέθυμνο και Λασίθι  την οποία θα κατέχουν … εκ περιτροπής στη λογική  <<… δώσε μου και μένα θείο το τόπι να παίξω λίγο.>>
Θα προτρέξει  κάποιος να επισημάνει << Πού είναι το πρόβλημα ; Πληθυσμιακά Ηράκλειο και Χανιά υπερτερούν σημαντικά έναντι Ρεθύμνου και Λασιθίου >>
Ξεχνούν όμως ότι :
  • Ο ‘’Καλλικράτης’’ είναι σχέδιο διοικητικής δομής και οργάνωσης για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, εντοπισμό των ανισορροπιών-ανισοτήτων που χρόνια συμβολίζουν προκλητικά Ρέθυμνο και Λασίθι .
  • Ανισορροπίες και αναπτυξιακές υστερήσεις δημιουργήθηκαν, μεθοδευόμενες συστηματικά από την συνθλιπτική αδιφαγεία  των πόρων κυρίως της περιοχής του Ηρακλείου αλλά και των Χανίων.
  • Το στοίχημα της ανάπτυξής της ενιαίας Κρήτης, η από χρόνια δηλούμενη αλλά ποτέ υλοποιούμενη έννοια του συνκρητισμού, δεν υπηρετούνται από το προκλητικό μάζεμα θεσμών, εξουσιών, σχεδιασμού, πόρων από Ηράκλειο και Χανιά.
  • Η Κρήτη αν θέλουμε να την βλέπουμε στη σωστή της διάσταση, όπως τη βλέπουν και αντιλαμβάνονται οι ξένοι από τους οποίους προσδοκούμε πόρους για ανάπτυξη ( ΕΣΠΑ κα) αλλά και άμεσο εισόδημα (Τουρισμός, εξαγωγές αγρ. προιόντων κα ) δεν μπορεί να εκσυγχρονίζεται με φαινόμενα γιγαντισμού μικρών γεωγραφικών περιοχών ( πχ Δήμος Ηρακλείου ) και η υπόλοιπη περιφέρεια να βυθίζεται στην υπανάπτυξη ή τη παρακμή.
Οι τρεις θεματικές θέσεις αντιπεριφερειαρχών  πρέπει να κατανεμηθούν στις τρεις ενότητες Χανίων, Ρεθύμνης, Λασιθίου αντίστοιχα. Ο περιφερειάρχης  είναι από το Ηράκλειο και κατά πως φαίνεται και ο πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου.
Η παραπάνω πρόταση είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται για να τεκμηριωθεί καμιά  περισπούδαστη επιχειρηματολογία ή διατύπωση σοφισμάτων και λεκτικών ελιγμών.
Ποιοι ικανότεροι να ενσκήψουν στα προβλήματα Ρεθύμνου και Λασιθίου από αυτούς που μεγάλωσαν ζώντας και βιώνοντας αυτά.
Οι  Κρητικοί εμπιστεύτηκαν στον Κο Αρναουτάκη και την ομάδα του, την υπόθεση του νησιού για τα επόμενα 4 χρόνια .
Ελπίζω εκείνος αλλά και οι εκλεγμένοι συνεργάτες του να μην υποκύψουν σε κανενός είδους τοπικές, κομματικές πειθαρχίες ή λογικές και να συνθέσουν μαζί με τους υπόλοιπους εκλεγμένους στο περιφ. Συμβούλιο, συλλογικές πολιτικές, στρατηγικές  ανάπτυξης ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ  της Κρήτης.
Ρέθυμνο 24 Νοε 2010

Στέλιος Νικ. Γαβαλάς
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
www.steliosnikgavalas.blogspot.com       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου