Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

11 Δεκ 2012

Η χαριστική βολή της Κυριακής

" Ο Θάνατος του εμποράκου" Άρθουρ Μίλλερ
Παράσταση Θύμιου Καρακαττσάνη Ιαν 2010

Κύριε υφυπουργέ Ανάπτυξης, αγαπητέ Θανάση,

λαμβάνω το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί σου, ως φίλος και παλιός συμφοιτητής σου, απευθυνόμενος σου απλά, όπως η καταγωγή σου,(αλλά και η ίδια δική μου), επιβάλει.
Το κάνω δημόσια θέλοντας να βεβαιώσω και να επικοινωνήσω τη πεποίθηση μου, πως οι προθέσεις σου, για την επικείμενη απόφαση σου, της άρσης απαγόρευσης λειτουργίας των μικρών καταστημάτων (έως 250 τμ) τις Κυριακές, δεν ενέχει σκοπιμότητας, αλλά προσπαθεί να στηρίξει το μικρό και μεσαίο επαγγελματία, στις δύσκολες ώρες της κατακόρυφης κάμψης της ζήτησης στις μέρες μας.

Δυστυχώς όμως εκτιμάς λάθος. 
Η παραπάνω απόφαση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα φιλοδοξεί να επιλύσει και εξηγώ παρακάτω:

Α.  Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μικρά καταστήματα απασχολούν από
1 έως 3 εργαζόμενους, τις περισσότερες φορές προερχόμενους από το ίδιο σπιτικό. Οι υπάλληλοι εκτός οικογένειας είναι το πολύ δύο, με εξίσου σημαντικές οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες. Αντιλαμβάνεσαι ότι αποτελεί νάρκη στην ποιότητα της ζωής τους, καθώς και καταβαράθρωση του ήδη τρωθέντος, από την αναδουλειά, ηθικού τους,  η κατάργηση της μοναδικής ολόκληρης μέρας ξεκούρασης, που διαθέτουν στην εβδομάδα. 

Β.  Η προσδοκία ανάπτυξης καινούργιου τζίρου στα μικρά καταστήματα κατά τις Κυριακές, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιόδους ύφεσης και έντονης κάμψης της ζήτησης συνολικά . Ίσως η δουλειά «ν απλωθεί» και στην Κυριακή, χωρίς προσθετικά στα έσοδα αποτελέσματα, αυξάνοντας όμως το μεταβλητό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη στιγμή που είναι πασίδηλη η αδυναμία τους, ν ανταποκριθούν στο ήδη υφιστάμενο κόστος .

Γ.  Είναι πάνω από σίγουρο, ότι για λόγους «ίσης» μεταχείρισης αλλά και έντονων πιέσεων κυρίως από τα καταστήματα των εμπορικών κέντρων, αλλά και   τις αλυσίδες καταστημάτων ,τα franchises, τα πολυκαταστήματα, θα γενικευτεί το μέτρο σε όλους, συντομότατα, με ολέθριες συνέπειες, λόγω των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των τελευταίων, για τους μικρότερους των παραδοσιακών μαγαζότοπων της Αττικής, Θεσσαλονίκης αλλά χειρότερα της επαρχίας. Οι μεγάλοι του λιανεμπορίου με τη δυνατότητα διασποράς του προσωπικού τους σε βάρδιες, με εντατικοποίηση της εργασίας ,με το ελαστικό ωράριο, θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες στους παραδοσιακούς μικρούς, που είναι πολυπληθέστεροι, αυτοαπασχολούνται και αθροιστικά απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους απ΄ όσους οι πρώτοι.
Οι μικροί θ αδυνατούν ν αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, λαβωμένοι ήδη από την ύφεση, θα δεχτούν χαριστικό κτύπημα, διακόπτοντας οριστικά τη λειτουργία τους, επιδεινώνοντας το δράκο της ανεργίας, προσθέτοντας τους εαυτούς τους και τους εργαζομένους τους.

Δ.  Ας μην λησμονούμε πως οι προθήκες των μικρών καταστημάτων είναι επίσης η τελευταία ελπίδα - διέξοδος ζωής της κατεστραμμένης ελλην. μεταποιητικής βιοτεχνίας-οικοτεχνίας.  

Λύσεις που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των μικρών καταστημάτων είναι:

1. Η παραγωγικότερη κατανομή των ωρών λειτουργίας τους, ερχόμενοι πλησιέστερα στον ελεύθερο χρόνο των καταναλωτών, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων στις 3μμ έως τις 9μμ τις Δευτέρες και Τετάρτες, παραμένοντας κλειστά τα ίδια πρωινά, αλλά και αναδιάταξη του ωραρίου του Σαββάτου από τις 10.30 πμ έως τις 6.30μμ .

2. Επίσης η ιδέα για 5 Κυριακές (ίσως και οι 7) δεν φαίνεται κακή.

3. Τίποτα δεν θα καρπίσει, αν δεν σχεδιαστούν προσεκτικά συνέργειες, αναλύοντας τις συνθήκες που επικρατούν, υλοποιηθούν μεταξύ των ιδίων των επαγγελματιών, των συνδικ. οργάνων τους, σε αγαστή συνεργασία των εμποροϋπαλλήλων, υπό την αιγίδα των επιμελητηρίων.

4. Στα παραπάνω χρειάζεται, η ενεργότερη συμμετοχή των δήμων, για την φροντίδα-εξωραϊσμό-ανάπτυξη ανάλογων υποδομών στα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα τους.

5. Ειδικά για την Αθήνα να σταματήσουν οι διαδηλώσεις να διέρχονται από Ομόνοια-Σταδίου-Ακαδημίας για το Σύνταγμα. Αρκετή η ζημιά πια !Τις περισσότερες φορές, μια χούφτα, όχι πάνω από εκατό διαδηλωτές στραγγαλίζουν το πολύπαθο κέντρο, τις λειτουργίες του και τους δυστυχείς που είχαν την απρονοησία να βρεθούν εκεί για δουλειά. Ας ξεκινούν οι πορείες από το Χίλτον, δια μέσου της Βασ. Σοφίας, για τη Βουλή. Ας γίνονται συγκεντρώσεις χωρίς πορεία, στο πεδίο του Άρεως. Ας σεβαστούμε ο ένας τον άλλον.

Με τη ελπίδα πως θα επανασταθμίσεις τις αποφάσεις σου.

Πειραιάς 11 Δεκ 2012
Στέλιος Νικ. Γαβαλάς                                                                   
Σύμβουλος Εξαγωγών - Ασφ. Διαμεσολαβητής
gavalass@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου