Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

26 Αυγ 2013

Smart Creative & Innovative Ideas Make Business and … Save Our Ship



Ο καθηγητής Μανώλης Δρετάκης φωνάζει από τη δεκαετία του '80 για τη γήρανση των Ελλήνων.
Στη περίοδο 1990-1993 με Γραμματέα τον ίδιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής καταρτίστηκε το ομόφωνο πόρισμα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Οι γενικές απογραφές της χώρας του '81,'91,'01,΄11 αποδεικνύουν περίτρανα την ραγδαία μείωση και γήρανση των Ελλήνων.
( Δες σχετικά : www.naftemporiki.gr/story/689858 )

Έκτοτε και με βάση τα παραπάνω, ενέργειες για την αναστροφή της τάσης ΚΑΜΜΙΑ.
Ανύπαρκτος σχεδιασμός-πολιτικές τόνωσης των γεννήσεων, άστοχες λιτότητες, κρατική κακοδιαχείρηση, οικονομικές κρίσεις, αλλαγή του σύγχρονου οικογενειακού μοντέλου, καλοπέραση-καλοζωία με δανεικά, γέρασαν επικίνδυνα τους Έλληνες.

Μεταξύ άλλων αναγκαίων, θα ήθελα να επισημάνω τη δυνατή συμβολή εμάς των ίδιων στην αλλαγή της παραπάνω εικόνας, αλλά και των νεοπαγών θεσμών της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, κυρίως της περιφερειακής.

Ανέκαθεν η χώρα στηρίζονταν στην δραστηριότητα της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, μόνο που το περιβάλλον σήμερα για να στηθεί και να στεριώσει, είναι πολλαπλάσια συνθετότερο και ανταγωνιστικότερο απ ότι στο παρελθόν.
Επιχειρησούλες για το μεροκαματάκι και το ημερήσιο “ψωμάκι” ( πχ κι άλλα Fish Spa, μανικίουροπειοία, cafeτεμπελεία, σουβλαkery κλπ ) αντιγράφοντας κακέκτυπα τους διπλανούς μας, εκτός από ανόητο, είναι και καταστροφικό για τη σχεδόν άδεια στις μέρες μας, τσέπη μας. Η από συστάσεως νεοελληνικού κράτους ελπίδα μας να μας "χώσουν" κάπου στη κρατική μηχανή ευτυχώς αποτελεί πλέον ανέκδοτο.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται να μας σώσει κανείς αν δεν βάλουμε οι ίδιοι τα χέρια μας να σωθούμε από το κοπρόλακκο που επιπλέουμε (ούτε καν κολυμπάμε).

Η κατατρόπωση του αχαλίνωτου ΕΓΩ μας, η στροφή στην αληθινή ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, με σοβαρές και υπεύθυνες συνεταιρίες ,που θα προκύπτουν από αμοιβαία αποδοχή και εξέλιξη καινοτόμων ιδεών ( ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΤΥΠΙΩΝ ), με εκπόνηση αξιόπιστου, με βάση τα διεθνή πρότυπα, Business plan με ρεαλιστικές πηγές χρηματοδότησης, ενναλακτικών σχεδίων για τις κακοτοπιές ή καθυστερήσεις.

Μια αληθινά αξιόπιστη μεθοδολογική προσέγγιση για την επιχειρηματική διαδικασία προσφέρει το υπόδειγμα των 3 πυλώνων-δυνάμεων του Timmons δηλαδή την επιχειρηματική ευκαιρία (opportunity), την επιχειρηματική ομάδα (entepreneurial team), τις πηγές στήριξης-πόρους (resources).

Ένα καλά σχεδιασμένο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης, που θα εκπονήσουν οι περιφέρειες,με τα τοπικά επιμελητήρια, με βάση τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα,με έξυπνη-γρήγορη-εστιασμένη και όχι δαιδαλώδη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων που θα σιγοντάρουν ενναλακτικές μορφές απασχόλησης στη ευρύτερη περιοχή, μέσα από έξυπνες συλλογικές δράσεις καινοτομικής αλλά και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Σοβαρή και απλή καθοδήγηση, σε επίπεδο περιφέρειας, για το τι είναι καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις, αλλά και συμβολή της εστιασμένης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Άμεση αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής, με κάθε κόστος, πάταξη της όποιας γραφειοκρατίας, αντικατάσταση με ευέλικτες δομές υποστήριξης και ανατροφοδότησης πληροφορίας και κάθε άλλου μέσου στήριξης.

Η κάθε ελληνική περιοχή, μέσα από την αληθινή γνώση του πολιτισμού, της λαογραφίας , της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, των τοπικών δεξιοτήτων των ανθρώπων, μπορεί να γεννήσει νέα διαφοροποιημένα προϊόντα ή υπηρεσίες, που με την έξυπνη εφαρμογή της επιστήμης του marketing, θα ενσωματώνουν ουσιαστική και διατηρήσιμη προστιθέμενη αξία, που οι πελάτες θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν.
Οι υποψήφιοι πελάτες δεν είναι η γειτονιά ή το χωριό μας αλλά η τεράστια παγκόσμια δεξαμενή καταναλωτών, αρκεί να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε με εξωστρέφεια, νικώντας τη μιζέρια της μετριότητας της σκέψης « μέσα στο κουτί» .

Οι στατιστικές λένε πως οι μισοί θ αποτύχουν σχεδόν άμεσα. Από τους υπόλοιπους μόνο ένα μικρό μέρος θα καταφέρει να ξεπεράσει δυσκολίες, θα εξελίξει την «ιδέα», θα βρεί το δρόμο της επιτυχίας. Είναι χειρότερο όμως να περιμένουμε άπραγοι να πνιγούμε στο κοπρόλακκο. Οι αληθινά επιτυχημένοι, με βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα γύρω μας, έχουν θητεύσει στην αποτυχία ή έχουν λιμνάσει και ταλαιπωρηθεί στις δυσκολίες.

Κοιτάξτε γύρω σας και σκεφτείτε. Σκεφτείτε πολύ ξαναβλέποντας, αναλύοντας και επανασυνθέτοντας την εικόνα. Το μέλλον φτιάχνεται στερεότερα αν σήμερα φροντίσουμε να ξανακτίσουμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του.

Τότε μόνο θα μας πάρουν όλοι στα σοβαρά και θα επενδύσουν με τη σειρά τους στη διαφαίνουσα προοπτική μας, πολύ γρηγορότερα απ ότι φανταζόμαστε, για να καρπωθούν μερίδιο της ωφέλειας.

Έτσι οι λαοί εργαζόμενων-σκεπτόμενων, με αισιοδοξία-σχέδιο-στόχευση-πείσμα αποκτούν συνάμα θετική διάθεση, αυτοπεποίθηση, συνευρίσκονται, ερωτεύονται, τεκνοποιούν και μεγαλώνουν παιδιά, ανατρέποντας τη καμπύλη, από το κοίλο της μείωσης, στο κυρτό της αύξησης του πληθυσμού τους.

25 Αυγ 2013
Στέλιος Νικ.Γαβαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου