Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

28 Οκτ 2016

Ισοκράτης και ελληνική εκπαίδευση όταν εντάσσει, ενσωματώνει το διαφορετικό..

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/h-ksexwristh-shmaioforos
Παρακολουθώ απόψεις, λόγω της εθνικής επετείου του ΟΧΙ της εποποιίας του 1940, για την συμμετοχή αλλοεθνών σημαιοφόρων, παραστατών μαθητών στη σημαία μας.

Εξηγούμαι ότι σαν Έλληνα πολίτη, πατέρα κόρης, με τιμά και κολακεύει αφάνταστα ο αγώνας-αριστεία τέκνων, κυρίως φτωχών αλλοεθνών γονέων κάθε χρώματος, που αγωνίζονται σκληρότατα εργαζόμενοι να επιβιώσουν στη πατρίδα μας και να τα μεγαλώσουν.


Η αριστεία αυτών των παιδιών είναι απόλυτο σημάδι ενσωμάτωσης στη ελληνική κουλτούρα-αξίες.
Η περιφορά από μέρους τους της ελληνικής σημαίας, το απόλυτο σύμβολο ελληνικής ενότητας-αγώνων εκτός από βραβείο ενσωμάτωσης-αποδοχής για τα ίδια και τους γονείς τους, αποτελεί βραβείο για την ελληνική πολιτεία και το εκπαιδευτικό της σύστημα, δηλ. βραβείο για κάθε Έλληνα.
Το πιο αξιόπιστο-ελπιδοφόρο-παραγωγικό, μέχρι σήμερα, εργαλείο απέναντι στη δημογραφική μας γήρανση είναι αυτά τα παιδιά.
Δεν φτάνει αλλά βοηθά στην ανάσχεση της μείωσης μας πληθυσμιακά.

Όμως ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ και με προσβάλει, να φέρουν μαθητές του ελλην σχολείου μουσουλμανική μαντήλα και μάλιστα να παρελαύνουν. Αυτό είναι ενάντιο σε κάθε προσπάθεια ενσωμάτωσης, βίαιη εισδοχή στη κουλτούρα μας ενός αναχρονιστικού συμβόλου τυφλής γυναικείας υποταγής-ανισότητας, έξω από τις πολιτισμικές μας αξίες.


Για τα περί του αντιθέτου ποικίλα σχόλια-αναφορές στο στοίχο 50 του πανηγυρικού του Ισοκράτη (436 π.Χ. - 338 π.Χ.) ο στοίχος είναι :
Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας όλους τους άλλους στην πνευματική ανάπτυξη και στην τέχνη του λόγου, ώστε οι δικοί της μαθητές έγιναν δάσκαλοι στους άλλους· το όνομα πάλι Έλληνες κατόρθωσε να μη συμβολίζει πια την καταγωγή, αλλά την καλλιέργεια του πνεύματος, και Έλληνες να ονομάζονται πιο πολύ όσοι δέχτηκαν τον τρόπο της δικιάς μας αγωγής και μόρφωσης παρά αυτοί που έχουν την ίδια με εμάς καταγωγή.
[μετάφραση: Στέλλα Μπαζάκου - Μαραγκουδάκη, πηγή: Αττικοί Ρήτορες Β΄ Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, Αθήνα 1983, σελ. 95]

Ο Ισοκράτης παλεύει, μέσα σ ένα ιστορικό πλαίσιο παρακμής, μετά το χρυσό 5ο αι της Αθήνας, να ενώσει τους μετά τους πελλοπονησιακούς πολέμους Έλληνες, με την πολιτισμική υπεροχή της Αττικής παιδείας ( όταν αναφέρεται στην Ελλην Παιδεία).
Αργότερα θα αναπροσαρμόσει τις παραινέσεις του (338 πχ) κατά των απόψεων, του συγχρόνου του ρήτορα Δημοσθένη.

Ο Δημοσθένης παλεύει να πείσει, καταφέρνοντας κοντόφθαλμα την Ολυνθιακή συμμαχία, με την ομώνυμη πόλη της Χαλκιδικής, ενάντια στο Φίλλιπο της Μακεδονίας, για να με μεταφέρει ένα ενδοελληνικό-εμφυλιακό μέτωπο μακριά από την Αθήνα.
Ο Ισοκράτης διορατικότερος, με γνήσιο γεοστρατηγικό πνεύμα, παλεύει την ένωση των Ελλήνων υπό τον βορειοελλαδίτη Βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας ενάντια στη προαιώνια κατακτητική απειλή των Περσών.

Ο Ισοκράτης πράγματι θεμελιώνει πρώτος την έννοια του Ελληνικού έθνους αλλά όχι με φυλετικά-ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Μετά την Αντακλείδιο ειρήνη των Σπαρτιατών με τους Πέρσες, οι δεύτεροι ηγεμονεύουν όλο τον Μικρασιατικό Ελληνικό χώρο.

Ο Ισοκράτης όπως κάθε ρήτορας προσπαθεί να πείσει, να παράξει γεγονότα. Δεν είναι ιστορικός να τα καταγράφει, ούτε όμως ρατσιστής κατά τη σύγχρονη έννοια. Προσπαθεί, σωστά, να ενώσει τους Έλληνες ενάντια στη σοβαρότερη απειλή της εποχής του τους Πέρσες, με καταλύτη τον κοινό πολιτισμό-αξίες που όποιος υοιοθετεί είναι Έλληνας, κοινωνός των αξιών που αργότερα θα θεμελιώσουν τον Ευρωπαικό διαφωτισμό και τη Γαλλική επανάσταση.

Κάθε παρερμηνεία του, που δυστυχώς έγινε με κυριότερους τους θεωρητικούς του Ναζισμού, να τον εμπλέξουν με το φυλετικό σύστημα δικαίου είναι και πλαστό και ανιστόρητο.
Ο Ισοκράτης ως ο ρεαλιστής του καιρού του, δείχνει με τη φιλοσοφία του, που ενώνει και όχι διχάζει, την ανωτερότητα της Ελληνικής φιλοσοφίας, θεμέλιο, καταλύτη, κλειδί εξόδου από το μεσαίωνα αργότερα.

Παρ 28 Οκτ 2016

Στέλιος Νικ.Γαβαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου