Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

30 Σεπ 2008

5ο Πολιτιστικό Οδοιπορικό ¨Οι Δρόμοι της Ελιάς ¨ Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2003 ( Περιοδικό ΕΠΙ+ΕΠΙ Εκδοση Ιαν 2004 )


Αγαπητέ συνοδοιπόρε 
Ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συμμετοχή σου στο 
5ο Οδοιπορικό ¨Οι Δρόμοι της Ελιάς¨
Σε καλωσορίζουμε στέλνοντάς σου όλες τις πληροφορίες 
που χρειάζεσαι για να ετοιμαστείς και να μας βοηθήσεις
να υλοποιήσουμε μαζί αυτό το συναρπαστικό ταξίδι 
που αγκαλιάζει κάθε χρόνο τη Μεσόγειο … 
( Γιώργος Καραμπάτος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσηνίας )

Έτσι ξεκίνησε η συμμετοχή τριών ανθρώπων του Συλλόγου Μοτοσυκλετιστών Ρεθύμνης σε μια αποστολή που για 5η συνεχή χρονιά (από το 1999) θα διένυε 16.000 χλμ με Μοτοσυκλέτα σε 45 μέρες σ’ ολόκληρη τη Μεσογειακή Λεκάνη περνώντας από όπου το τοπίο είναι λαδί και οι άνθρωποι σαν και εμάς εδώ ,συνδυάζουν χαρά και λύπη ,ευτυχία και θλίψη ,ευημερία και φτώχια με τις χρονιές της … βεντέμας της Ελιάς .

Καλά και ποιος ο λόγος ; θ’ αναρωτηθεί κάποιος .

Που το νέο και το ενδιαφέρον ;;;

Στα παλιά τα χρόνια με την ανταλλαγή των αγαθών και το εμπόριο οι άνθρωποι γνωρίζονταν αντάλλαζαν γνώση , δεξιότητες ,συνήθειες, έθιμα αφομοίωναν αμφότεροι τον πολιτισμό του άλλου δημιουργώντας συνολική πρόοδο για όλους.
Στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν ήρθαν τόσο κοντά μεταξύ τους αλλά και ποτέ άλλοτε δεν αποξενώθηκαν τόσο πολύ όσο σήμερα δημιουργώντας καχυποψία παράλογους ανταγωνισμούς εχθρότητα και απόσταση .
Σήμερα λοιπόν είναι αναγκαία η προσέγγιση των λαών απλώνοντας το χέρι ο ένας στον άλλο με σκοπό τη κατανόηση , γνώση , αλληλεγγύη για την εμπέδωση φιλίας και εμπιστοσύνης .

Δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής γι αυτό το σκοπό από την προσφορά της κουλτούρας μας ,του τρόπου ζωής μας ,των συνηθειών μας στους άλλους και αντίστοιχη είσπραξη των ιδίων από αυτούς .
Έτσι οι λαοί συνειδητοποιούν τι τους ενώνει και προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτά που τους χωρίζουν μιας και η μοναξιά είναι ανθρώπινο έλλειμμα και όχι επιδίωξη .

Το ΄’ Πολιτιστικό οδοιπορικό της Ελιάς΄΄ μια λαμπρή πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αυτόν το σκοπό έχει να γνωρίσουν οι ΄Έλληνες Ελαιοκόμοι τους υπόλοιπους Ελαιοκόμους του Κόσμου που σχεδόν όλοι βρίσκονται στα παράλια της Μεσογείου ,να δώσουν χείρα φιλίας να γνωριστούν και να συζητήσουν να βρούν από κοινού λύσεις σε κοινά προβλήματα να συνεργαστούν .

ΠΩΣ ;;;;;
Δίδοντας και λαμβάνοντας Πολιτισμό !!!!

Και ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τους Ελαιοκόμους μα όλους τους Έλληνες .Το Οδοιπορικό προβάλει την Ελλάδα ολόκληρη , συμβάλλει στην επίτευξη των γενικότερων εθνικών στόχων,προσθέτει λιθάρι στην εμπέδωση και προαγωγή της κουλτούρας μας στους γείτονές μας .

Η Ελαιοκαλλιέργεια γίνεται κατά 95% στα παράλια της Μεσόγείου.
Καλλιεργούνται γι αυτό το σκοπό περίπου 6 εκατομμύρια εκτάρια γης.
Αντιπροσωπεύει το 3,5% της Παγκόσμιας Αγοράς Λιπών.

Ένας στόχος Αύξησης κατά 1% του Παγκόσμιου Μερίδιου Αγοράς θα απαιτούσε να καλλιεργηθούν ακόμα 3 εκατομμύρια εκτάρια γης έκταση που είναι αδύνατον να βρεθεί στις περιοχές που ευδοκιμεί .
Απόδειξη συν τοις άλλοις πως η παραγωγή του είναι περιορισμένη και πεπερασμένη θέτοντας όρια στην προσφορά του άρα του δίδουν μόνο από αυτό το λόγο, δυνατότητα απόκτησης τιμής που το κατατάσσει στην elite της παγκόσμιας αγοράς των λιπών.

Αν προσθέσουμε την ολοένα αυξανόμενη τάση, παγκόσμια, για οικολογική βιολογική διατροφή διατροφικά στοιχεία που είναι η πλειοψηφία της Μεσογειακής Διατροφής με κορυφαία θέση στο Ελαιόλαδο και τις Ελιές διαπιστώνουμε πως το προϊόν έχει πεδίο δόξης λαμπρό .
Φυσικά γι αυτούς που μπορούν να το καλλιεργούν – παράγουν – προωθήσουν – διανείμουν σωστά.
Και το σωστά σήμερα απαιτεί γνώση , συνεργασίες , συνέργιες ,ανοικτές αντιλήψεις , ανεξάρτητη σκέψη .

Υπάρχουν και άλλες Ελληνικές προσπάθειες που πασχίζουν για τους ίδιους σκοπούς .
Είναι καιρός να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τις εμπειρίες και το δυναμικό μας προς επίτευξη του κοινού μας στόχου .

Το Φετινό Οδοιπορικό είχε και άλλες σημαντικές διαστάσεις :

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ

• Υιοθετήθηκε από την UNESCO με μια μεγαλειώδη τελετή στην έδρα της στο Παρίσι στις 31/10/2003 μετά από παμψηφία της Γενικής της Συνέλευσης των Μονίμων Αντιπροσώπων,, ως το 2ο Πολιτιστικό Οδοιπορικό υπό την Αιγίδα της μαζί με το Οδοιπορικό του Μεταξιού.
• Μετά από συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του International Olive Oil Council
( Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου ) στη Μαδρίτη κατ’ εξοχήν αρμόδιο για τις ενέργειες
προώθησης και διαφήμισης των Ελαιοκομικών προϊόντων της Ευρωπ. Ένωσης κέρδισε την άμεση υποστήριξη του με πρώτη τη συμμετοχή του Συμβουλίου στη Γιορτή της Ελιάς
στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας το Μάιο του 2004 στα πλαίσια των εκδηλώσεων
για την Ολυμπιακή Αθήνα .Αλλά και αναμένουν πλάνο συγκεκριμένων δράσεων ενεργειών
του Οδοιπορικού που θα συμμετέχουν.

Για μας τους εννέα που συμμετείχαμε με τις μοτοσικλέτες μας στον κορμό του Οδοιπορικού η χαρά ήταν διπλή. Γιατί εκτός από το να ταξιδεύουμε, γνωρίζοντας ανθρώπους , αποκτώντας εμπειρίες , αισθανόμενοι πολίτες του κόσμου γίναμε λαμπαδηδρόμοι της Ελιάς και της Ελλάδας.

Και του Χρόνου με το καλό λοιπόν στο 6ο οδοιπορικό.

Καλές στραθιές


Στέλιος Νικ.Γαβαλάς
 Μέλος του Δ.Σ του 
 Ε.Β.Ε Ρεθύμνης
( Εμπορικό Τμήμα )
gavalass@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου