Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

17 Μαρ 2010

Κακή οδηγική συμπεριφορά και οδικό δίκτυο οδηγούν σε τροχαία

Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό σταθμό TEAM Fm στις 16/3/2010 
Δημοσίευση στην Κρητ.Επιθεώρηση στις 17/3/2010 σελ 9
           
Ακούστε live 

Υπ΄αριθμόν ένα αιτία θανάτου αυτή τη στιγμή στη χώρα, είναι τα τροχαία ατυχήματα. Στη χώρα μας χάνεται κάθε χρόνο μια μικρή κωμόπολη, θα μπορούσαμε να έχουμε πολεμική σύρραξη και να έχουμε λιγότερα θύματα. Παρόλα αυτά ελάχιστα γίνονται στην κατεύθυνση μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.
Υπερβολές; Καθόλου. Δυστυχώς πραγματικότητα. Και στην Κρήτη ακόμη πιο τραγική αφού είμαστε στις πρώτες θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο στα τροχαία ατυχήματα.
Με αφορμή το δυστυχώς πάντα επίκαιρο θέμα, μιλήσαμε με τον κ. Στέλιο Γαβαλά, μέλος του Συλλόγου Μοτοσικλετιστών Ρεθύμνου, για την οδική ασφάλεια. Ο ίδιος μάλιστα έχει ταξιδέψει με μοτοσικλέτα σχεδόν σε όλο τον κόσμο και έχει μέτρο σύγκρισης τόσο για την κατάσταση οδικών δικτύων όσο και στην οδηγική συμπεριφορά.

«Το ζήτημα των τροχαίων ειδικά στην περιοχή μας είναι θέμα συμπεριφοράς. Δεν παρκάρουμε τον εγωισμό μας όταν ξεπαρκάρουμε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό μας. Ανεβαίνουμε στο όχημα και τότε οι περισσότεροι αισθάνονται κυρίαρχοι, ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όπως θέλουν, αδιαφορώντας ότι μοιράζονται το οδικό δίκτυο με χιλιάδες άλλους συμπολίτες τους και κείνη τη στιγμή η έλλειψη της προσοχής, των αισθήσεων από την οδήγηση είναι ό,τι χειρότερο. Μπορεί να στοιχίσει ζωές, σοβαρούς τραυματισμούς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γαβαλάς περιγράφοντας τη γνωστή δυστυχώς νοοτροπία μας.
Είναι όμως μόνο θέμα νοοτροπίας ή και κακού οδικού δικτύου;
«Αν δει κανείς τη δουλειά που έχει γίνει στις γειτονικές  χώρες – μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης στο θέμα του οδικού δικτύου βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, πραγματικά είναι αστείο και φαιδρό  αυτό που κάνουμε εμείς ως κράτος, φορείς αλλά και ως πολίτες», σημειώνει.
Τονίζει όμως παράλληλα πως όταν υπάρχει γνώση της κατάστασης του οδικού δικτύου, δεν υπάρχουν επικίνδυνοι δρόμοι, αλλά επικίνδυνοι άνθρωποι. «Γνωρίζουμε το οδικό μας δίκτυο, γνωρίζουμε τα χάλια του που είναι παράμετρος για τα οδικά ατυχήματα, δεν αποτελεί όμως δικαιολογία όταν στις Σίσσες πηγαίνει καθένας με το αυτοκίνητό του με 120 χλμ και προσπαθεί σε βρεγμένο δρόμο να στρίψει και βγαίνει απέναντι. Αφού ξέρει τι δρόμος είναι αυτός».
Παράλληλα, ο κ. Γαβαλάς υποστηρίζει ότι απολύτως καμία ενέργεια δεν έχει γίνει συντονισμένα όσον αφορά στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. «Η μόνη προσπάθεια που έγινε και είχε και κάποια αποτελέσματα ήταν η προσπάθεια του 2003 όπου οι διωκτικές αρχές είχαν επικεντρωθεί στην παράβαση της εβδομάδας.
Κράνος, ζώνη, ταχύτητα, οτιδήποτε, υπήρχε σκληρή και αμείλικτη αστυνόμευση πάνω στη συγκεκριμένη παράβαση κάθε φορά. Αυτή η τακτική είχε φέρει αποτελέσματα και πράγματι το 2003 είχαμε μείωση των τροχαίων, είχε αποτέλεσμα η δράση αυτή, παρά το ότι περιορίστηκε και αυτή η προσπάθεια στην καταστολή και όχι σε μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης».
Όσο για την κυκλοφοριακή αγωγή που πολύς λόγος γίνεται και από πράξεις σχεδόν τίποτα, «είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο».
"Ανοησία να μη φοράνε οι οδηγοί ζώνη ή κράνος"
«Είναι αδιανόητο να κυκλοφορούμε με οποιοδήποτε δίκυκλο χωρίς να φοράμε το ενδεδειγμένο πιστοποιημένο κράνος ασφαλείας», λέει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Γαβαλάς.
Χρησιμοποιεί ένα χαρακτηριστικό απλό παράδειγμα.
«Την ώρα που βαδίζουμε πηγαίνουμε περίπου με τρία χλμ την ώρα. Θα τολμούσε κανείς να συνεχίσει  βαδίζοντας και να τρακάρει το κεφάλι του στον τοίχο;
Με εκατονταπλάσιες ταχύτητες κινούμαστε στο οδικό δίκτυο. Είναι ανοησία λοιπόν να μη φοράει κανείς κράνος. Και ακριβώς στην πόλη χρειάζεται το κράνος επειδή υπάρχει η μεγαλύτερη συντριπτικά πιθανότητα να γίνει σύγκρουση. Ο ίδιος ο δικυκλιστής θα δεχθεί τις συνεπείς πάνω στο σώμα του. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πάνω σε αυτό».
Όσο για τους οδηγούς αυτοκινήτων επικεντρώνεται στη ζώνη, που πολλοί ανακαλύπτουν διάφορα τρικ για να μη την φοράνε χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι θέτουν τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο.
«Βλέπουμε πολλούς, κατά τα άλλα υπεύθυνους ανθρώπους, να αγοράζουν τα κρικάκια που πουλάνε στα είδη με αξεσουάρ αυτοκινήτου και να τα τοποθετούν εκεί που κλείνει η ζώνη για να μη σφυράει και οδηγούν χωρίς να τη βάζουν ή δένουν τη ζώνη μόνη της με το κάθισμα και μπαίνουν στη συνέχεια στο αυτοκίνητο και οδηγούν. Την ώρα όμως που θα ανοίξει ο αερόσακος, που θα ανοίξει με ταχύτητες 300 χλμ την ώρα θα τον αποκεφαλίσει αν δεν είναι δεμένος. Δεν προστατεύει ο αερόσακος αν δεν είμαστε δεμένοι.
Είναι σαν να καθόμαστε μπροστά από ένα όπλο και να περιμένουμε να εκπυρσοκροτήσει. Και δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά χωρίς να φοράνε ζώνη ασφαλείας».
Για το άλλο μεγάλο θέμα, την ταχύτητα ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορεί «να τρέχεις με 30 και μπορεί να πηγαίνεις με 130 και να μην τρέχεις. Στην Εγνατία Οδό στα τμήματα που έχουν παραδώσει και είναι ευρωπαϊκά δίκτυα δεν τρέχεις όταν πηγαίνεις με 130 με ένα σύγχρονο συντηρημένο αυτοκίνητο. Και πολλές φορές με 30 χλμ αν περνάς την Εμμ. Παχλά μπορεί να είναι υπερβολική ταχύτητα.
Δεν μπορούμε να τρέχουμε με ένα διαλυμένο αυτοκίνητο κακοσυντηρημένο, που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ ποτέ. Τότε και τα 50 είναι υπερβολικά».
Τέλος, τα κινητά τηλέφωνα. «Οι πάντες μιλάνε στο τηλέφωνο και δεν είναι προσηλωμένοι στην οδήγηση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι υποεξαπλασιάζεται η ικανότητά μας στην οδήγηση όταν μιλάμε σε κινητό. Υπάρχουν και τα blue tooth», υπογραμμίζει.
ΒΟΑΚ
Ένα από τα επικινδυνότερα οδικά δίκτυα της χώρας είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά. «Από όπου και αν τον πιάσεις είναι ένα από τα επικινδυνότερα οδικά δίκτυα στη χώρα. Έχει υψηλό δείκτη ατυχημάτων, είναι χάλια η σχεδίασή του, παλιά, με παράνομες διανοίξεις».
Σχολιάζοντας την επικείμενη ίδρυση της «ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.», σημειώνει πως οι ιθύνοντες έστω και αργά κατάλαβαν ότι πρέπει να φτιάξουν έναν ταχύτερο φορέα διαχείρισης του έργου. «Εύχομαι, ελπίζω να προλάβουμε να κάνουμε μελέτες για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Φοβάμαι όμως ότι θα περάσει το ΕΣΠΑ και ΒΟΑΚ δεν θα ’χουμε.
Στη σωστή κατεύθυνση πάντως θεωρώ ότι είναι η δημιουργία της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τις μελέτες και την κατασκευή του δικτύου», τονίζει.
Κρατάμε για το τέλος το σχόλιό του για το οδικό δίκτυο του τόπου μας.
«Πολλοί δρόμοι της Ασίας, του λεγόμενου τρίτου κόσμου, είναι σε καλύτερη κατάσταση από το δικό μας δίκτυο. Μήπως ο τρίτος κόσμος είναι εδώ;»

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου