Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

6 Απρ 2010

Καλλικράτης: Η τελευταία μας ευκαιρία !


Πράγματι κανείς  με κριτήριο που φτάνει το μάτι του ,το Αμάρι είναι μεγάλο ,ο Αη Βασίλης μεγαλύτερος και πλουσιότερος ,ο Μυλοπόταμος τεράστιος και λεβέντης ,όσο για το Ρέθυμνο το κέντρο του κόσμου.
Αυτή είναι η δυστυχώς η κρατούσα αντίληψη που μας καλλιεργήθηκε και ισχύει μέχρι τα σήμερα δηλαδή η ματιά του τόπου μας με το δικό μας βλέμμα  μέχρι εκεί που φτάνει γιατί , πιό  πέρα είναι για τα μάτια μας μακριά, πολλές φορές πολύ μακριά..
Κάποιοι από εμάς πιστεύουν ότι είναι υπόθεση να πας και να έρθεις στα Χανιά ,όσο για το Ηράκλειο μέγα γεγονός , ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ .
Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και κάποιοι ,όχι λίγοι, που δεν έχουν ποτέ φύγει από το νομό μας! Ναι αλήθεια είναι υπάρχουν!
Οι παραπάνω είναι οι καλύτεροι ακροατές των απόψεων διαφόρων  που διατυπώνονται τελευταία για τη πιθανή χωροταξία του «Καλλικράτη» απόψεις που φτάνουν μέχρι εκεί που … φτάνει το μάτι τους.
Δεν διδαχτήκαμε τίποτα από τη ‘’μερισματοποίηση’’ των κομματικών φιλοδοξιών ορισμένων που έφτιαξαν το ‘’Καποδίστρια ‘’ στο νομό στα μέτρα και τις διαστάσεις των προσωπικών φιλοδοξιών εαυτών και της παρέας τους  να κυβερνήσουν με δόξα και τιμή.
 Τι κι αν είχε το γουβέρνο τους  μικρότερο μέγεθος  πολλές φορές  από ένα βιώσιμο αγροτικό κλήρο στην Ευρώπη και κατοίκους λιγότερους από ένα αστικό οικοδομικό τετράγωνο. Αυτοί ήτανε Δήμαρχοι , Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δ.Σ, Πάρεδροι, Σύμβουλοι και με ευθυτενή κορμοστασιά παρέλαυναν στο ‘’φέουδο’’.
Τα αποτελέσματα  γνωστά :12 στη πλειοψηφία τους υπανάπτυκτοι , καταχρεωμένοι Ρεθυμνιώτικοι δήμοι  με τους κατοίκους τους με μόνιμα παράπονα, με το περιβάλλον κατακρεουργημένο, με σκουπίδια παντού  , την άναρχη δόμηση ,με τις  λακκούβες και τα νεροπάρματα να βασιλεύουν στους δρόμους .
Ναι υπήρχαν και φωτεινές εξαιρέσεις αυτοδιοικητικών με πυγμή, αναπτυξιακό πνεύμα και έργο, μα ή σκόνταφταν στη τοπική μιζέρια ή τη ταμειακή ανέχεια των ΟΤΑ τους.   
Αν κανείς ανέβει στο Βρύσινα ή καλύτερα στο Κέδρος ή το Ψηλορείτη όχι για να πάρουν τα μυαλά του αέρα αλλά για να διευρυνθεί η ματιά του, θα δει πως τούτος ο τόπος το Ρέθυμνο ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ και δεν μπορεί να διοικείται , αναπτύσεται ΧΏΡΙΑ.
Αν η προτεινόμενη από εμένα πεζοπορία σας κάνει να μειδιάτε ανοίξτε το χάρτη της Ευρώπης και μη φοβάστε δε θα χαθείτε ,απλά το Ρέθυμνο δεν το έχει ο χάρτης .Ετσι απλά γιατί είναι μικρό, ίσα που ξεχωρίζει η Κρήτη . Και στην Ευρώπη τη μεγάλη μας οικογένεια, από την οποία προσδοκούμε την ανάπτυξή μας ,την Κρήτη ξέρουν ως ενιαία περιφέρεια και προορισμό.
Θα σας το βεβαιώσουν οι πάντες απασχολούμενοι στο τουρισμό στη περιοχή μας.   
Μικρότερος  σε έκταση ο νομός μας  από τη μικρότερη σε έκταση περιοχή της Σιένα (Provincia di Siena) στη Τοσκάνη στην Ιταλία. Ο πληθυσμός μας ,λιγότερος από 80.000 ένας δηλαδή μεσαίος αστικός ελληνικός δήμος .       
Δεν μπορεί, αν θέλουμε να έχουμε τύχη στην ανάπτυξη της νέας ενιαίας περιφέρειας Κρήτης, παρά να γίνουμε ΡΕΘΥΜΝΟ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ.
Με κεντρικό συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό ,με γνώμονα τη συλλογική συνολική αντίληψη του τόπου μας .
Με μια ισχυρή τεχνική υπηρεσία που θα έχει το επιστημονικό δυναμικό και το υπόβαθρο να σχεδιάζει εκπονεί μελέτες ώριμες για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ,να υλοποιεί δράσεις ολοκληρωμένες να ρυθμίζει τις ανάγκες της καθημερινότητας ,να διαχειρίζεται αξιολογικά, εργονομικά και ουσιαστικά το συνολικό μηχανολογικό εξοπλισμό του νομού αλλά και το έμψυχο αυτοδιοικητικό προσωπικό.
Με μια οικονομική υπηρεσία που θα στήνει αληθινούς και εφικτούς αναπτυξιακούς προυπολογισμούς θα εισπράτει και διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους του νομού και θα τους κατανέμει με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη ,τις αναπτυξιακές ευκαιρίες ,τη καινοτομία, τη προοπτική κέρδους για τις επιμέρους περιοχές αλλά και το Ρέθυμνο γενικότερα.
Το 4ο Κοιν.Πλαίσιο εκτός από το τελευταίο χαρτί προόδου  για την Περιφέρεια ,βάζει στόχους ανάπτυξης και προυποθέτει  απαιτήσεις για  σοβαρούς φορείς υλοποίησης, όχι για ερασιτέχνες ή επαίτες.
Ο ‘’Καλλικράτης ‘’είναι η ευκαιρία μας για υλοποίηση ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ,ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ συγκράτηση ή και επαναφορά κατοίκων στα χωριά οι οποίοι δεν θα ‘’μασσάνε’’ την επιδότηση αράζοντας στα καφενεία μα θα καλλιεργούν, βοσκούν με οικολογικά χαρακτηριστικά και όρους αγοράς , καθώς και να φιλοξενούν παραθεριστές σε μικρά παραδοσιακά καταλύματα κοινωνώντας τα ήθη μας και διαδίδοντας το πολιτισμό μας που βάναυσα έχει πληγεί από διάφορους ‘’χαιδεμένους κατσούνομαγκες ‘’ τελευταία.
Αλήθεια πώς μπορείτε ορισμένοι να υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου και να σκαλίζετε φοβίες του τύπου ΄  « … και να θέτε για ένα χαρτί να πηγαίνετε από τη Λοχριά  ή τα Ανώγεια ή τις Σίσσες στο Ρέθυμνο να το πάρετε …» και άλλα τέτοια  όμορφα,προσπαθώντας να μας πείσετε ότι στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε ακόμα στη Μινωική Εποχή.
Βλακεία ;;;  δεν το πιστεύω . Πονηριά ;;; μπόλικη !!!
Είναι η διαφορά της ματιάς μας  από το  βλέπεις συμπολίτες σε ένα σύγχρονο κόσμο μέσα στην Ευρώπη, και όχι υπηκόους ,κομματικούς πελάτες ,ψηφοφόρους.
‘Οσο για τους καλούς φίλους ενεργούς συμπολίτες που σκέπτονται κατά πόσον το εγχείρημα του ενός δήμου θα περάσει από την γνώριμη ελληνική ανοργανωσιά και θα αποτύχει είναι στο χέρι μας όλοι μαζί να στηρίξουμε τη προσπάθεια, επενδύοντας στα σίγουρα μακροπρόθεσμα ωφελήματα της στο μέλλον, γιατί θα διεκδικούμε ενωμένοι και όχι διηρημένοι, γνωρίζοντας ότι το Ρεθυμνιώτικο ‘’σήμερα’’ δεν μπορεί να γίνει χειρότερο .
 Ο ‘’Καλλικράτης ‘’ απαιτεί συνολική ,ανατρεπτική ,προοδευτική ματιά ν’ απαρνηθούμε το συντηρητισμό και τις φοβίες μας ,να σταματήσουμε να θεωρούμε εαυτούς παντέρημους .
Κι αν ακόμα ο φόβος μας κυριεύει ,τα παιδιά μας καθόλου.
Ας τους επιτρέψουμε να ζήσουν σε ένα καλύτερο, ζωντανότερο, μεγαλύτερο συνολικό Ρέθυμνο, τόπο και υποδομή, να προοδεύσουν χωρίς διαιρέσεις.
Oσο για κάποιους σαν και μένα δεν τρέχουμε στην Ευρώπη αλλά θα προσπαθούμε και θα αγωνιζόμαστε ασταμάτητα ‘’να φύγουν οι Τούρκοι από το τόπο μας ‘’ και να γίνουμε Ευρώπη.

Ρέθυμνο 6 Απριλίου 2010

Χριστός Ανέστη

Στέλιος Νικ.Γαβαλάς
SteliosNikGavalas.Blogspot.com
facebook.com/Stelios.Nik.Gavalas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου