Στέλιος Νικ.Γαβαλάς Stelios Nik.Gavalas

Σαν μπορέσεις να σκεφτείς "έξω απ το κουτί" θα δεις συντηρητικούς αριστερούς, προοδευτικούς δεξιούς, στις αλλαγές φοβισμένους, στενόμυαλους, έρποντες καιροσκόπους. Θα δεις ανάγκες & ευκαιρίες.
Το αληθινά καινούργιο χωρεί λάθη, όμως θέλει φαντασία και κόπο.H εξέλιξη είναι δύσκολη γέννα,θέλει επιμονή, προσήλωση στο στόχο.
Τίποτα μαγικότερο της ηδονής, της σύνθεσης της δημιουργίας, της γλύκας, της μυρωδιάς του νέου. Την άνοιξη της ελπίδας .

1 Νοε 2010

Κοινωνική δικτύωση ή δίκτυο μοναχικών ;;;

Steliosnikgavalas@blogspot.com
The Social Network 
Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ ,σενάριο Άαρον Σόρκιν
Ηθοποιοί: Τζέσε Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ

Η αλλιώς η ιστορία ενός ιδιοφιούς πρωτοετή σπουδαστή του Harvard University του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η είσοδος του στο club των ...δισεκατομυριούχων.
Από τη σύλληψη της ιδέας το 2004 ενός το δυνατόν ευρύτερου κοινωνικού δικτύου,η κατασκευή,τα προβλήματα ,η καταξίωση, οι μάχες με τους δελφίνους, στο Facebook του σήμερα των 500 εκατομυρίων χρηστών παγκοσμίως και των 27 δισ δολαρίων.
Η δημιουργία μιας δυκτιακής καινοτομίας, η μετατροπή της σε ποθητό εργαλείο αναγνωρισιμότητας, απόκτησης χρήματος και εξουσίας, η μετεξέλιξή της σε κοινωνικό φαινόμενο αποδοχής και χρήσης.
Ο κώδικας του κυνισμού των ανθρώπων μιας γενιάς που θεοποιεί την εικόνα, θύμα στη μόδα, βολεύεται ναρκισσιστικά πίσω από την οθόνη, κρυμένη ή απομακρυσμένη ή ελεγχόμενα εκτεθειμένη στούς ''κινδύνους''και τα προβλήματα των δια ζώσης επαφών.
Μέσα από την πλοκή της ακρόασης των εναγόντων,καθώς και του ιδίου του εναγόμενου για την πατρότητα της ιδέας του Facebook στο Αμερικάνικο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ξετυλίγονται παρενθετικά τα ιστορικά γεγονότα όλης της υπόθεσης.
Η ταχύτητα και γρήγορη εξέλιξη της ταινίας ξεδιπλώνει το χαρακτήρα του Μάρκ Ζούκερμπεργκ των συνεργατών,συνεταίρων και δελφίνων διεκδικητών,αντιδίκων αλλά και των κυρίαρχων αντιλήψεων,στερεότυπων,αξιών της σύγχρονης αμερικάνικης και όχι μόνο κοινωνίας.
Η ταινία ξεκινά παρουσιάζοντας τον ατιμέλητο άτσαλο,αμάθητο και αμήχανο Μάρκ, μπροστά στη θέα ενός κοριτσιού στο πρώτο ραντεβού τους, όπου βιώνει την αναπόφευκτη απόριψή του, ξαναρίχνοντάς τον πανικόβλητο στη μοναξιά του.
Η ταινία κλείνει με το Μάρκ στο απόγειο της δόξας του, να κάνει επίμονα ''refrech'' στο ''profil'' του ίδιου κοριτσιού εκληπαρώντας να τον κάνει ''ADD''
Η ταινία αξίζει την προσοχή σας..

ΥΓ : Ως ένας εκ των 500 εκατομυρίων,όψιμος χρήστης του Facebook, ''έφτιαξα προφίλ'' σε αυτό για τη δυνατότητα παροχής, ανάρτησης ταξιδιωτικών φωτογραφιών κατόπιν παρότρυνσης κάποιων που με κριτίκαραν, πως τις κρατώ γιά τον εαυτό μου.
Εχω πιάσει τον εαυτό μου να πλανιέται για ώρες ως συνδεδεμένος χρήστης, κι ας ανήκω σε μιά γενιά που γαλουχήθηκε στο να συναντά, αγκίζει, αισθάνεται, νιώθει, μοιράζεται, επικοινωνεί πρόσωπο με πρόσωπο.
Και δεν είμαι ο μόνος που έχω υποκύψει σ αυτό το νέο εθιστικό και μοναχικό παιχνίδι, παρακολουθώντας αντίστοιχα, τους συνδεδεμένους χρήστες ''φίλους μου''.Ευτυχώς δεν έχω γίνει θύμα των applications (Farmville etc) .
Stay away my friends

Στέλιος Νικ.Γαβαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου